Skrivglädje

Från idé till färdigt manus

NÄSTA KURSSTART: 2021-07-05

Skriv romanen: Ro ditt romanprojekt i hamn!

Kursen Skrivglädje ger dig tillgång till de verktyg du behöver för att sätta igång med, fortsätta eller fördjupa ditt romanprojekt. Hela 30 lektioner ingår:

 • Modul 1: Bland valar och akter – om dramaturgi (5 lektioner)
 • Modul 2: Lustiga familjer och omaka par – att skapa ett persongalleri (5 lektioner)
 • Modul 3: Skapa ditt super-synopsis (5 lektioner)
 • Modul 4: Fågel, fisk eller mittemellan - om perspektiv och berättarröst (5 lektioner)
 • Modul 5: Finslipa dina dialoger (5 lektioner)
 • Modul 6: Show, don't tell - gestalta och skapa bilder hos läsaren (5 lektioner)


Varje kursmodul är fullmatad med matnyttig information som hjälper dig att utveckla ditt skrivande. För att förbättra en färdighet krävs det också praktisk övning och det kommer du att få mycket av i den här kursen. I samband med varje lektion finns det nämligen ett flertal övningar och frågor att jobba med. Räkna med att få jobba aktivt! Dessutom kan du i kursens kommentarsfält diskutera skrivande med dina kurskamrater. Kursen innehåller därmed lektioner, skrivövningar, uppgifter, arbetsblad, checklistor och reflektionsfrågor.

Kursen är främst framtagen för att passa dig som precis har börjat skriva eller om du är mitt i ett projekt. Däremot går det också bra att använda kursen om du redan har skrivit ditt första utkast eftersom kursen då kan användas som en checklista inför eller under din redigering.

Jag hoppas att du vill hänga med på resan mot ett färdigt manus!


Kursen Skrivglädje ger dig verktyg för att:

 • jobba med synopsis på den detaljnivå du är bekväm med
 • bygga en dramaturgisk kurva som fångar intresse
 • utveckla ett persongalleri
 • skapa levande karaktärer som dröjer sig kvar
 • skriva fram dynamiska karaktärer som utvecklas
 • hitta din berättarröst
 • få stenkoll på perspektiv och synvinkel
 • skriva dialog med ett syfte
 • skapa undertext i dialog
 • vässa din förmåga att gestalta

Dessutom kan du i kursportalen:

 • hålla kontakt med andra skrivintresserade personer och med mig
 • diskutera skrivande

Observera att det inte ingår respons på text från mig.


Hur går det till?

Kursen pågår under sex veckor och du får tillgång till hela kursen omgående efter din anmälan. Du väljer själv i vilken studietakt du tar dig av uppgifterna, men en gång i veckan, under sex veckors tid, kommer du att få ett mejl med en påminnelse om veckans lektioner tillsammans med en länk till klassrummet. Om du önskar ta dig an kursen i ett snabbare eller långsammare tempo går det också bra – du har tillgång till hela kursen direkt efter din anmälan. Observera att du endast kommer kunna få dessa notiser automatiskt om du använder samma mejladress till din kursanmälan som den du har angett vid prenumerationen på mina nyhetsbrev. Om du väljer en annan mejladress och önskar få dessa notiser, kontakta mig så löser vi det!

Du har tillgång till de släppta lektionerna även efter avslutad kurs, vilket innebär att du kan gå igenom kursen (som en självstudiekurs) hur många gånger du vill och i vilken studietakt du vill.

Vid varje lektion finns det ett diskussionsfält du kan använda för att kommunicera och hålla kontakt med de andra kursdeltagarna. Dela där gärna med dig av dina tankar, lärdomar, tips, frågor och funderingar. Eller varför inte dela med dig av det du har skrivit? Ta tillfället i akt och skapa kontakt med andra skrivintresserade personer!

Hur: Självstudiekurs på distans, online.

När: Du får tillgång till hela kursen direkt efter anmälan, men officiell kursstart är måndag 5 juli 2021. Om du väljer maxipaketet (se prispaket nedan) har du tillgång till materialet under en obegränsad tid. Om du väljer mini- eller mediumpaketet upphör din tillgång till kursen i samband med kursavslut 2021-08-15.

Nivå: Grundnivå/nybörjare.

Prispaket:

Minipaketet: 495 kr

 • Hela kursen
 • Tidsbegränsad tillgång till kursen 2021.07.05-2021.08.15 (42 dagar)

Mediumpaketet: 695 kr

 • Hela kursen
 • VIP-Facebookgrupp*
 • Tidsbegränsad tillgång till kursen och VIP-Facebookgrupp*, 2021.07.05-2021.08.15 (42 dagar)

*I prispaketet ingår medlemskap i en sluten VIP-Facebookgrupp där du kan hålla kontakt med mig samt alla kurskamrater och ta er an kursmomenten tillsammans. En länk till Facebookgruppen skickas ut till dig i samband med kursstart.

Maxipaketet: 995 kr (värde: 1390 kr) – REKOMMENDERAS!

 • Hela kursen
 • VIP-Facebookgrupp*
 • Obegränsad tillgång till både kursen och VIP-Facebookgruppen**

*I prispaketet ingår medlemskap i en sluten VIP-Facebookgrupp där du kan hålla kontakt med mig samt alla kurskamrater och ta er an kursmomenten tillsammans. En länk till Facebookgruppen skickas ut till dig i samband med kursstart.

**Kursen i sig genomför du när du vill och i den takt du själv önskar, men aktiviteten i Facebook-gruppen förekommer främst under de ordinarie kursveckorna. Du har tillgång till både kursen och VIP-Facebookgruppen utan slutdatum och kan därmed genomföra kursmomenten i den takt du själv önskar – och hur många gånger du vill!

Betalning: Kortbetalning via den här anmälningssidan. Din anmälan sker då automatiskt och du får inom kort ett mejl från Teachable som bekräftar din anmälan.

Alternativ: Swisha till nummer 123 209 91 25 eller betala via bankgiro 5349-7764. Vid betalning via Swish/bankgiro lägger jag till dig som kursdeltagare manuellt och det kan därmed dröja upp till 48 timmar innan du erhåller ett bekräftelsemejl på din anmälan.

Obs! Vid betalning med Swish eller bankgiro är det viktigt att du anger mejladress i meddelande-fältet samt vilket paket du önskar. Ange den mejladress du vill använda när du loggar in till kursen. Vid betalning via Swish/bankgiro ska du inte använda anmälningsknappen på den här sidan, det går bara att betala med kort där. Om du efter betalning via Swish/bankgiro inte har fått någon bekräftelse via mejl inom 24 timmar eller vid övriga frågor, kontakta mig: [email protected]


Bästa hälsningar

Cecilia Fredriksson,

diplomerad lektör

Manusdiagnos hemsida, Facebook och Instagram


"Tack för en mycket bra kurs med ett helt perfekt upplägg! Det har verkligen varit välmatade kursmoduler med handfasta, konkreta tips som har hjälpt mitt pågående manus att ta rejäla kliv i rätt riktning. De många exemplen har gjort det tydligt hur stor skillnad det kan bli med endast mindre justeringar i en text. Också värdefullt att du har funnits med som en god fe med uppmuntrande tillrop och en tydlig taktpinne för när det är dags för en ny modul!"

- Helene Sjöman, författare till bland annat feelgood-deckarna om Pauline Fogelberg

Kursen är inte öppen för anmälan

"Det är en jättebra kurs! Alla olika aspekter av skrivandet får en genomgång. Massor av tips att spara till det fortsatta skrivandet! Det gör verkligen skillnad!"

- Gun Hasselgren

Din lärare


Cecilia Fredriksson
Cecilia Fredriksson

Hej!

Jag heter Cecilia Fredriksson och jag är diplomerad lektör, redaktör och manusutvecklare samt har en fil.kandidatexamen i socialt arbete (socionom). Till mina akademiska meriter hör även ett flertal litteraturvetenskapliga kurser och kurser i svenska språket och kreativt skrivande. Jag driver företaget Manusdiagnos där jag arbetar med att hjälpa författare utveckla sina texter genom lektörs- och redaktörstjänster samt olika former av utbildningar. Flera av de författare jag har hjälpt har blivit publicerade.

Vid sidan av detta ägnar jag mig också åt mitt skrivande (främst fakta och thrillers). Under hösten 2019 kom min debutbok Vampyrist ut på Hoi förlag. Titeln finns tillgänglig både som pocket och ljudbok.

Välkommen att kika in på min hemsida för mer information om hur jag kan hjälpa dig att utveckla just ditt manus. Du får också gärna kontakta mig via mejl: [email protected]


Cecilia Fredriksson,

diplomerad lektör


Kursen är inte öppen för anmälan

Kursinnehåll


  Välkomstmodul
Tillgänglig om dagar
dagar efter anmälan
  Introduktionsmodul: "Det var en gång... – en introduktion till synopsis
Tillgänglig om dagar
dagar efter anmälan

Kursen är inte öppen för anmälan

SAGT OM MIG SOM LEKTÖR:

"Tusen tack för ditt mycket proffsiga jobb med mina böcker. Man blir verkligen hemmablind och jag tycker att jag har kunnat göra böckerna betydligt mer levande efter ditt utlåtande och dina kommentarer! Du beskriver mycket tydligt hur jag kan förbättra dem och påpekar även vad som är bra. Att dessutom bli kallad författare när du skriver gör att jag känner en större tilltro till att jag kanske faktiskt skulle kunna bli det så småningom efter ytterligare bearbetning. Jag kände heller inte till lix.se tidigare – vilken hjälp! Jag kan definitivt rekommendera dig till andra och hoppas att du inte har fullt schema när det blir dags för nästa manus för mig."

- Maria Olsson


"Så grymt bra förklarat och uppspaltat. Det ger mig en helt annan inblick i arbetet med att skriva en roman, och olika tekniker. Nu känns det som om jag så att säga kan komma in på rätt spår. Ser fram emot att justera mitt arbete och fortsätta framåt med vägledning av detta. Fick mig att fundera, och nu är jag grymt taggad att fortsätta."

- Henrik Forss


"Vill du nå nästa nivå? Anlita Manusdiagnos! Tack vare hennes feedback har jag utvecklats mer än på flera år och gått från en superamatör med skrivdrömmar till någon som faktiskt färdigställt ett bokmanus! Råden ekar dessutom vidare så fort jag sitter framför tangentbordet! Manusdiagnos är the gift that keeps on giving! Utan Manusdiagnos inget färdigt manus. Åtminstone om du vill utveckla ditt skrivande 2020."

- Anna Linnéa Persson


"Tusen tack för så otroligt mycket bra tips, tankesätt och intressanta perspektiv rörande manuset. Känner att jag kommer ha oerhört mycket nytta av ditt utlåtande och dina kommentarer. Ser med detta sagt fram emot att ta upp arbetet på nytt!"

- Oscar Lind Alexandersson


"Vilket fantastiskt arbete du lagt ner och jag är full av beundran över ditt proffsiga synsätt på hur ett manus bör se ut."

- Urban Folkebrant


"Cecilia, ditt lektörsomdöme var både omfattande, innehållsrikt och klokt. Du har hjälpt mig att hitta riktningen i mitt redigeringsarbete. Tänk att jag hade 150 namngivna personer i mitt manus. Det var en ögonöppnare som jag tog tag i efter din tydliga plan för min redigering. Tack!"

- Petra Nyberg


"Jag har läst igenom lektörsutlåtandet och är imponerad. Så genomarbetat och så många idéer till förbättring. Jag är väldigt nöjd."

- Margot Zakariasson


"Tack så jättemycket för ditt utlåtande och för dina fina ord om mitt skrivande. Det känns verkligen peppande efter en nervös väntan på domen. Dina kommentarer och din feedback är väldigt konkret och lätt att ta till sig, tack för det. Nu kliar det i fingrarna efter att sätta i gång med nästa runda redigering och det var precis vad jag hoppades på, att få hjälp och konkreta verktyg för att komma vidare med manuset!"

- Maria B. Silva


"En oerhört engagerad och ambitiös lektörsläsning. Jag är grymt imponerad över det arbete du har gjort och så tacksam över att just jag fick din hjälp! Ditt engagemang i manuset, det blåste liv i min egen entusiasm för att ge detta manus en ny chans! Sen är hela utlåtandet en fantastisk, supertydlig genomgång av allt som behöver åtgärdas vilket underlättar enormt inför en omskrivning."

- Lisa Bjerre


"Nu har jag läst igenom ditt utlåtande en första gång - tack så jättemycket! Det är precis vad jag behöver. Jag är så glad att vi “pratar samma språk” så att jag verkligen förstår hur du menar och kan använda mig av dina utvecklingsförslag. Önskar att jag hade fler färdiga manus att skicka."

- Vanja Persson


"Tusen tack för din noggranna och gedigna genomgång av mitt manus. Du har satt fingret på en massa saker som jag inte tänkt på, inte insett behövde förtydligas, osv. Väldigt bra upplägg dessutom."

- Hans Forsell


"Jag måste bara börja med att skriva att hela ditt utlåtande var superbt! Precis som att en roman på bästa tänkbara sätt ska fånga läsaren, gjorde ditt utlåtande det. Varenda rad fångade mig och kändes lika ärligt utförda som med ett stort hjärta. Dina råd och analyser var mycket skarpsynta, tydliga och koncisa. På samma gång också lätta att arbeta efter. Materialet gav mig en omedelbar energiboost för att bums vilja gå igång och jobba med det igen (för ärligt talat har jag varit riktigt trött på det). Att du varvade med konstruktiva komplimanger fungerade inte enbart som egoförhöjare, utan blev en del av helheten som gjorde mig både imponerad och glad. Kommentarerna i manus var av samma distinkta karaktär. Bravo!"

- Jonas Ahlqvist


Fler omdömen om mig som lektör, och publicerade böcker, hittar du på min hemsida www.manusdiagnos.se

Kursen är inte öppen för anmälan

Vanliga frågor


När börjar och avslutas kursen?
Kursen startar 2021-07-05. Om du har valt maxipaketet har du tillgång till materialet under en obegränsad tid och du kan då genomföra lektionerna som en självstudiekurs i vilken takt du vill och till och med hur många gånger du vill. Om du har valt mini- eller mediumpaketet upphör din tillgång till kursen i samband med kursavslut 2021-08-15.
Hur länge har jag tillgång till kursen?
Mini- och mediumpaketet: Om du har valt mini- eller mediumpaketet upphör din tillgång till kursen i samband med kursavslut 2021-08-15. Maxipaketet: Om du har valt maxipaketet har du tillgång till kursen så länge du själv önskar! Din åtkomst till kurssidan har inte något sista datum. Om du går med i VIP-Facebookgruppen kommer du dessutom har möjlighet att gå kursen samtidigt som alla andra, även vid framtida kurstillfällen.
Hur kommer jag i kontakt med kursledaren?
Du når mig enklast via mejl: [email protected] Jag finns också på sociala medier under namnet Manusdiagnos.
Ingår det respons i självstudiekursen?
Ingen respons ingår i självstudiekursen.
Kan jag göra en sen anmälan?
Nej, tyvärr inte. Anmälan är endast öppen under en begränsad period för att säkerställa att alla som har anmält sig ska kunna inleda kursen samtidigt.
Måste jag har gått Rivstarta ditt skrivande för att ha nytta av den här kursen?
Nej, att du har gått kursen Rivstarta ditt skrivande är inte en förutsättning för att du ska ha nytta av kursen. I den här kursen får du all information du behöver, oavsett om du har gått Rivstarta ditt skrivande eller inte.
Kan jag betala mot faktura, Swish eller bankgiro?
Ja! Kontakta mig så löser vi betalning på det sätt du föredrar: faktura (betalning tillhanda innan kursstart), Swish eller bankgiro. Mejla till: [email protected]
Innebär kursen fasta tider?
Nej. Du går igenom materialet precis när du vill och i den takt du själv väljer, om du har valt maxipaketet. Eftersom du då har tillgång till materialet under en obegränsad tid har du möjlighet att gå kursen så många gånger du vill (som en självstudiekurs)! Om du i stället har valt mini- eller mediumpaketet har du tillgång till kursen under sex veckor, vilket innebär en begränsning i flexibiliteten. Du får tillgång till hela kursen direkt efter anmälan och en gång i veckan under de första sex veckorna kommer du att få en påminnelse skickad till dig via mejl.
Jag skriver/vill skriva en bilderbok för barn, passar kursen mig?
Jag rekommenderar inte kursen till dig som skriver bilderböcker för barn eller andra typer av bilderböcker. Kursen fokuserar nämligen inte på illustrationer och inte heller på relationen mellan bild och text. Däremot kan kursen ge dig nyttiga verktyg avseende själva skrivandet, så svaret beror till viss del på hur viktiga bilderna är för din text. Kursen passar dock främst dig som skriver/vill skriva kapitelböcker för barn och/eller romaner.
Jag håller på att skriva en roman men har fastnat och kommer inte vidare. Passar kursen mig?
Absolut! Kursen riktar sig till dig som skriver och/eller vill skriva en roman. Med hjälp av skrivövningar, lektioner, pepp från kurskamrater och mycket mer tror jag att du kommer få de verktyg du behöver för att komma vidare. Om du önskar få en vitamininjektion i ditt skrivande och boosta din kreativitet för att tänka i nya banor rekommenderar jag även gratiskursen "Rivstarta ditt skrivande"!
Passar kursen för mig som skriver facklitteratur?
Kursen riktar sig till dig som skriver fiktion. Med det sagt kan det finnas delar av kursinnehållet som kan vara till nytta även för dig som skriver facklitteratur, men jag skulle inte rekommendera den här kursen då.
Måste man ha gått kursen Rivstarta ditt skrivande för att ha användning av kursen?
Du måste inte ha gått kursen "Rivstarta ditt skrivande". Det är naturligtvis en bra förberedelse om du har gått "Rivstarta ditt skrivande" eftersom du då har ett försprång i hur kursportalen fungerar, men all information du behöver finns inne i "Skrivglädje".
Vad är skillnaden mellan kursen Rivstarta ditt skrivande respektive Skrivglädje?
"Rivstarta ditt skrivande" fokuserar på att boosta din kreativitet/motivation och att skapa en personlig och hållbar skrivplan. I kursen "Skrivglädje" ligger fokus på din skrivprocess med allt från skapande av synopsis till att skapa och levandegöra dina karaktärer och mycket mera. Om "Rivstarta ditt skrivande" är en idéverkstad så är "Skrivglädje" skrivarverkstaden där idéerna får liv. De två kurserna är också av olika storlek. "Rivstarta ditt skrivande" är en förhållandevis liten kurs, medan du i "Skrivglädje" får del av en mängd lektioner, övningar, reflektionsuppgifter och arbetsblad.  Slutligen är en stor skillnad mellan kurserna att du med kursen "Skrivglädje" (om du väljer medium- eller maxipaketet) får tillgång till den slutna VIP-gruppen på Facebook. På det viset är "Skrivglädje" en mer interaktiv kurs i jämförelse med "Rivstarta ditt skrivande".
Binder jag som deltagare upp mig på fasta tider?
I och med att det är en självstudiekurs är det du som bestämmer när du jobbar med kursen och hur lång tid du lägger på respektive lektion. Kursen finns där när du är redo! Ingen stress med bokade tider i kalendern och tider att passa. Om du har valt maxipaketet har du dessutom tillgång till kursen och Facebookgruppen under en obegränsad tid! Med maxipaketet kan du därmed gå kursen helt i din egen takt och även återvända till kursmaterialet hur många gånger du vill. Dessutom kan du med fördel stanna kvar i Facebookgruppen och hänga på även i kommande kursstarter.

Kursen är inte öppen för anmälan